
Danışanlarımdan her zaman ‘ Ekmeği de kestim ama bir türlü
kilo veremiyorum.’ yakınmasını duydum. Siz de bu şikayette bulunuyorsanız… Eminim ‘Ama bu haksızlık o ekmek de yiyor ama
benden daha kolay zayıflıyor.’ diye birisini de örnek vereceksinizdir.
İşte işin sırrını açıklıyorum; eğer ekmek yemezseniz
öncellikle pilavları makarnaları daha fazla tüketirsiniz. Hadi diyelim bu
karbonhidrat kaynaklarını tüketmeyi de bıraktınız ( iradenizden dolayı
tebrikler)… Eee nasıl doyacaksınız (sabır da bir yere kadar) bu sefer el mecbur
yemeklerin porsiyonlarını arttırmanız gerekir ve işin sırrı burada… Miktarını artırdığınız yemeğin veya pilavın
veya makarnanın kalorisi içine yağ girdiği için daha fazladır. Yani kaloriden
kar edeyim derken daha fazla kalori almış olursunuz… Üstüne üstlük gözünüz masanın
kenarında garip garip duran ekmekte kalır da aç aç masadan kalkarsınız. Bu
süreçten sonra da tek temennim, yemekten doymadan kalktığınız için umarım
dolapta duran çikolata kavanozunu kaşıklamazsınız.
(Bundan sonraki sözlerimi kesmemeniz için araya giriyorum…
Yok karbonhidratı kesecekmişiz, yok ekmek yersek hemen şeker hastası olurmuşuz
gibi abartılı ve yersiz iddialara sonra cevap vereceğim. Konu
dağılmaması için kendimi zor tutuyorum. )
Dönelim ekmeğe önemli olan husus ekmeğin cinsidir. Eğer ciddi
bir demir yetersizliğine bağlı kansızlığınız, kronik ishaliniz, bazı mide
rahatsızlıklarınız yoksa yemekten sonra kan şekerindeki dalgalanmayı önleyecek
ve sizi tok tutacak posalı ekmekleri tercih edin. Mesela kepekli ekmek, yulaflı ekmek, çavdar ekmeği veya tam tahıllı buğday ekmeği
tüketin. Zayıflama diyeti açısından bu
ekmek türlerinin arasında büyük farklar yoktur hepsinin kalorisi nereyse aynıdır.
(Vücuttaki farklı etkilerini de sonra anlatırım.)
Son olarak şöyle hesaplayalım 2 ince dilim ekmek yaklaşık
olarak 3 silme pilav veya makarnaya denktir. Deneyimli bir Beslenme ve Diyet Uzmanı
olarak diyorum ki; ekmeği tüketin ki sofradan doymuş olarak kalkın ve kalkın ki
o çikolatayı kaşıklamaya gerek duymayın.
Özetle; ekmek sizi
tok tutan, yeme alışkanlığınızda olan ve kalorisi düşük bir karbonhidrat
kaynağıdır. Bu nedenle gönül rahatlığıyla tüketmeli ama ekmeğin çeşidine dikkat
edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder