9 Ekim 2016 Pazar

PİLAV ÜSTÜ DEĞİL, EKMEK ARASI YAPTIRALIM



Son yılların en tartışmalı konusu.. En basit en klasik en yaygın öneri… Ekmeği kesin… Bir diyetisyen olarak diyorum ki ekmeği kesme; pilav üstü değil, ekmek arası yaptıralım.

Danışanlarımdan her zaman ‘ Ekmeği de kestim ama bir türlü kilo veremiyorum.’ yakınmasını duydum. Siz de bu şikayette bulunuyorsanız…  Eminim ‘Ama bu haksızlık o ekmek de yiyor ama benden daha kolay zayıflıyor.’ diye birisini de örnek vereceksinizdir.  

İşte işin sırrını açıklıyorum; eğer ekmek yemezseniz öncellikle pilavları makarnaları daha fazla tüketirsiniz. Hadi diyelim bu karbonhidrat kaynaklarını tüketmeyi de bıraktınız ( iradenizden dolayı tebrikler)… Eee nasıl doyacaksınız (sabır da bir yere kadar) bu sefer el mecbur yemeklerin porsiyonlarını arttırmanız gerekir ve işin sırrı burada…  Miktarını artırdığınız yemeğin veya pilavın veya makarnanın kalorisi içine yağ girdiği için daha fazladır. Yani kaloriden kar edeyim derken daha fazla kalori almış olursunuz… Üstüne üstlük gözünüz masanın kenarında garip garip duran ekmekte kalır da aç aç masadan kalkarsınız. Bu süreçten sonra da tek temennim, yemekten doymadan kalktığınız için umarım dolapta duran çikolata kavanozunu kaşıklamazsınız.

(Bundan sonraki sözlerimi kesmemeniz için araya giriyorum… Yok karbonhidratı kesecekmişiz, yok ekmek yersek hemen şeker hastası olurmuşuz gibi abartılı ve yersiz iddialara sonra cevap vereceğim. Konu dağılmaması için kendimi zor tutuyorum. )

Dönelim ekmeğe önemli olan husus ekmeğin cinsidir. Eğer ciddi bir demir yetersizliğine bağlı kansızlığınız, kronik ishaliniz, bazı mide rahatsızlıklarınız yoksa yemekten sonra kan şekerindeki dalgalanmayı önleyecek ve sizi tok tutacak posalı ekmekleri tercih edin.  Mesela kepekli ekmek, yulaflı ekmek,  çavdar ekmeği veya tam tahıllı buğday ekmeği tüketin.  Zayıflama diyeti açısından bu ekmek türlerinin arasında büyük farklar yoktur hepsinin kalorisi nereyse aynıdır. (Vücuttaki farklı etkilerini de sonra anlatırım.)

Son olarak şöyle hesaplayalım 2 ince dilim ekmek yaklaşık olarak 3 silme pilav veya makarnaya denktir. Deneyimli bir Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak diyorum ki; ekmeği tüketin ki sofradan doymuş olarak kalkın ve kalkın ki o çikolatayı kaşıklamaya gerek duymayın.

 Özetle; ekmek sizi tok tutan, yeme alışkanlığınızda olan ve kalorisi düşük bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu nedenle gönül rahatlığıyla tüketmeli ama ekmeğin çeşidine dikkat edin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder