AŞURE YAPIMI SİZDEN, PÜF NOKTALARI DİYETİSYENDEN
Aşureyi düşündüğünde bile ağzı sulanan, sınırsız aşure yeme
kapasitesi olan bir diyetisyen olarak bu özel günlerde aşureden bahsetmesem
olmazdı. İçinde bulunduğumuz bu özel günü
lezzetlendiren ve keyifli hale getiren aşureyi daha sağlıklı hale getirmek için bazı önerilerde bulunalım. Kan şekerini hemen yükseltmeyen, mide
şişkinliği yapmayan, lezzeti tam kıvamında ve üzerinde antioksidan olan bir aşureyi kim istemez ki...
AŞURENİN YAPI TAŞLARI, KURUFASULYE ve NOHUT: Kurubaklagilleri pişirmeden
önce haşlayıp suyunu dökmek tamamen besin kaybıdır. O güzel proteinleri
vitaminleri haşlama suyu ile beraber dökmeyin. En az 12 saat (ama ideali 24 saat) önce suda
ıslatın. Ilık su kullanabilirsiniz ama kaynar su dökmeyin. Bu ıslatma işlemi
sindirimi kolaylaştıracak, şişkinlik şikayetlerini önleyecektir. Islatma suyunu birkaç saatte bir değiştirebilirsiniz
ciddi bir besin kaybına neden olmaz. Diğer
yanlış bir bilgiyi düzeltmek gerekirse nohut ve kurufasulyenin ıslama suyuna
karbonat eklemeyin, evet karbonat daha çabuk pişmesini sağlar ama iyi bir
protein kaynağı olan kurubaklagilin, protein kaybına neden olur.
AŞURENİN ŞEKERİ: (Bir diyetisyen olarak miktarına hiç müdahale
etmiyorum.) Şeker konusunda iki önerim var birincisi hem koyu renkli bir aşure
istemiyor hem de proteinden zengin olmasını istiyorsanız şekeri en en en en son … Artık ocaktan indirmeye yakın,
aşureye şekeri ekleyin. İkinci önerim madem
o lezzetli aşureyi yiyoruz ve elimizden geldiğince herkese ikram
edeceğiz, aşuremizi sağlıklı yapabilmek için
daha az işlem görmüş esmer şekeri kullanabilirsiniz.
AŞURENİN YILDIZLARI, KURUMEYVELER : İçine ekleyeceğiniz
kurumeyvelerin çeşitleri size kalmış. Kurumeyvelerin besin değeri açısından tek
tavsiyem var. Eğer biraz daha yumuşaması için suda bekletecekseniz; önce
güzelce yıkayın. Sonra az su ile ıslatın ve
beklettiğiniz suyla beraber aşureye ekleyin.
AŞURENİN TADI TUZU: Malzemelerinin
özellikle kuru meyvelerin lezzetini daha iyi fark edebilmemiz ve aşurenin sıvı
kısmının berrak olması için birazcık tuz eklemeyi unutmayın.
AŞURENİN İNCİ TANELERİYLE SÜSLENMESİ: Tabiki ilk akla gelen nar. Gelenektir.
Nar iyi bir antioksidandır. Ama narı taneleyip bekletirseniz antioksidan özelliğini
azaltırsınız. Tüketmeden hemen önce tüketeceğiniz kadar narı taneleyin.
Şimdiden ellerinize sağlık, belki yapacağınız
aşure bana da kısmet olur.
AŞUREYİ
PEK Bİ SEVEN DİYETİSYEN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder